Hoppa till innehåll

Utbildningar inom ekonomi

Ekonomi handlar om hushållande av resurser i ett tillstånd av knapphet enligt wikipedia. Det finns många utbildningar inom ekonomi men hur skall man egentligen veta vilken som passar en själv? Det skall vi ta reda på i denna text om utbildningar inom ekonomi. Här kan du läsa om olika studiemöjligheter på akademisk nivå eller hos yrkesskolan samt vad man lär sig i de olika utbildningarna och vilka spår som har bäst framtidsutsikter. Svensk utbildningspolitik är den bästa i världen och ger dig goda förutsättningar att lyckas. Om är du intresserad av att studera ekonomi så läs vidare här innan du bestämmer dig för vad du skall studera.

Utbildningar på universitet inom ekonomi

Den traditionella vägen att studera ekonomi är att läsa någon av alla ekonomiutbildningar som finns på landets olika universitet. Den mest klassiska är den fyraåriga civilekonomutbildningen som är en professionsinriktad utbildning och syftar till att du, efter avslutade studier, skall ha kvalificerade kunskaper, förmågor och färdigheter inom ekonomiområdet. Sedan finns det även en rad olika vägar att gå om man vill studera ekonomi på universitetet. Man kan läsa dataekonomi, industriell ekonomi, affärsingenjör, internationell ekonomi, management eller marknadsföring. Det finns alltså an rad utbildningar att välja mellan.
Eftersom vi dag lever i en värld som i stor utsträckning präglas av datorer och teknologi så kan det vara en bra idé att välja bland utbildningar som både har ekonomi och IT i sin kursplan. Dataekonomutbildningen förenar företagsekonomi och IT för att erbjuda dig dubbel kompetens. Som dataekonom kan du arbeta på olika befattningar i organisationer och företag där det krävs hög kompetens inom både ekonomi och IT. Så därför kan det vara av intresse att läsa både ekonomi och IT på samma gång.

Yrkeshögskolans utbildningar inom ekonomi

Om du inte har möjlighet eller vill läsa på universitet så är yrkeshögskolan ett annat alternativ. Det är gratis att studera på folkhögskolor, högskolor, universitet och yrkeshögskolor i Sverige. Olika yrkesskolor finns i hela landet. Hos dem hittar du utbildningar som är framtagna tillsammans med näringslivet och bygger på att man efter utbildningen skall vara efterfrågad på arbetsmarknaden. Man kan säga att de här utbildningarna är skräddarsydda. Hos yrkeshögskolan kan man bland annat studera till butikschef, certifierad löneadministratör eller certifierad ekonomiassistent. Här finns även möjligheten att studera för att bli diplomerad ekonomiassistent, fastighetsekonom, HR-koordinator, kvalitetschef, marknadsekonom, organisationskonsult och projektledare.
I Sverige finns många utbildningar på yrkeshögskolan inom ekonomi. Digital marknadsföring är en modern utbildning i yrkeshögskolans regi. Idag råder det brist på e-handelsutbildad personal. Branschen växer dessutom snabbt, närmare 20 % per år, därför kan just denna utbildning vara bra att läsa. En annan populär utbildning är digital marketing och försäljningsanalytiker där man efter utbildningen kan arbeta som bland annat webbanalytiker, digital trafikoptimerare eller konverteringsspecialist. Det finns många olika yrkeshögskolor att välja mellan så det kan vara bra att sätta sig in och läsa på innan man skickar in sin anmälan.

Studera ekonomi utomlands

Ett tips till de lite mer äventyrliga personerna kan vara att välja bland utbildningar utomlands. Det finns många fördelar med att studera i ett annat land. Dels så lär man sig ett annat språk, men man får också chans att lära känna en ny kultur. I till exempel Storbritannien finns det många möjligheter att studera ekonomi. Här kan man läsa ett MBA-program, vilket motsvarar en civilekonomutbildning i Sverige. Om dina betyg är höga nog så kan du studera på prestigefulla universitet som Oxford och Cambridge. Kom ihåg att det finns stipendier att söka om du planerar studera i Storbritannien.